Emtia piyasasında dolar baskısı
4 mins read

Emtia piyasasında dolar baskısı

ABD Merkez Bankası Başkanı Powell, Faiz İndirimlerine İlişkin Sinyal Vermedi

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ekonominin faiz indirimlerinde acele edilmesini gerektirecek sinyaller vermediğini belirtti. Ayrıca, ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerindeki fiyat baskısının devam etmesi, faiz indirimlerine dair beklentileri zayıflattı ve dolar endeksini son 1 yılın zirvesine taşıdı.

Powell, enflasyonun sürdürülebilir şekilde yüzde 2’ye inebileceğine inandıklarını ancak üretici fiyatlarında öngörülenin üzerinde artış yaşandığını belirtti. “Ekonomi zayıflarsa faiz oranlarını düşürmek için çok fazla alanımız var.” açıklamasında bulundu.

Analistler, Powell’ın açıklamalarının ardından ABD’de yeniden başkan seçilen Donald Trump’ın politikaları ile Fed’in gelecekteki adımları arasında olası uyuşmazlıkların varlık fiyatlamalarını zorlaştırabileceği uyarısında bulundu.

Öte yandan, Çin’in ekonomiyi desteklemek amacıyla açıkladığı yaklaşık 1,4 trilyon dolarlık teşvik paketinin yetersiz bulunması ve Donald Trump’ın ikinci başkanlık döneminde daha yüksek tarifeler tehdidiyle düşen baz metaller, Çin’den gelen karışık verilerle satış baskısını bir ölçüde frenledi.

Altın Fiyatında Düşüş

Altının ons fiyatı, dolar endeksinin son bir yılın zirvesine ulaşması ve yükselen tahvil faizleriyle artan alternatif maliyet nedeniyle haftayı yüzde 4,55 kayıpla tamamladı. Bu, 14 Haziran 2021 haftasından bu yana en hızlı haftalık düşüş olarak kayıtlara geçti.

Ons bazında gümüş yüzde 3,35, platin yüzde 3,26, paladyum yüzde 3,51 değer kaybederken, cuma günü Çin’de açıklanan alüminyum üretim verileri, sektörde yıllık bazda artışın devam ettiğini ortaya koydu.

Analistler, Gine’de boksit ihracatının durdurulmasına rağmen, artan alüminyum fiyatlarının üretim maliyetlerini dengede tuttuğunu ancak Çin’in kuraklık sezonunun enerji fiyatlarını artırarak üretimi olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulundu.

Baz metallerde, geçen hafta tezgah üstü piyasada bakırda yüzde 5,94, kurşunda yüzde 3,66, nikelde yüzde 3,67 ve çinkoda yüzde 1,04 azalış yaşanırken, alüminyumda ise yüzde 3,26 artış görüldü.

Çin’in Ham Petrol İşleme Miktarı Azaldı

Çin’in ekim ayındaki ham petrol işleme miktarı yıllık bazda yüzde 4,6 düşüş göstererek art arda yıllık bazda 7’inci ayda da geriledi. Bu durum, uluslararası piyasalarda Brent petrolün varil fiyatını aşağı çekti.

OPEC, Çin’e ilişkin endişeler nedeniyle 2024 talep tahminini düşürdü ve ABD’de ham petrol stoklarının beklentilerin üzerinde arttığı açıklandı. Ayrıca, damıtılmış yakıt ve benzin stoklarında düşüş yaşanmasına rağmen, talep endişeleri ve arz fazlası endişeleri piyasayı tedirgin ediyor.

Uluslararası Enerji Ajansı, güçlü petrol üretiminin talebi aşabileceğini açıklarken, Avusturya’nın en büyük enerji tedarikçisi olan OMV’nin Gazprom’un Almanya birimine yönelik sorunları yaşaması da piyasalarda belirsizliğe yol açıyor.

Bu gelişmelerle birlikte, Brent petrolün varil fiyatı ve New York Ticaret Borsası’nda işlem gören doğal gazın fiyatı haftayı farklı yönde tamamladı.

Kakao ve Kahve Fiyatlarında Yükseliş

Analizler, Brezilya’daki kuraklığın soya üretimini etkilediğini belirterek, küresel arz üzerinde baskı oluşturabileceğini belirtti. Çin’in ise soya fasulyesi ithalatının geçen yıla göre arttığı görüldü.

Hindistan’ın pirinç stoklarının rekor seviyeye ulaştığına dikkat çeken analizler, bu durumun hükümet politikalarından kaynaklandığını aktardı. Brezilyalı tarım şirketi SLC Agricola ise pamuk üretiminde rekor verimlilik elde ettiğini açıklarken, kar marjlarının daralabileceği uyarısında bulundu.

Lavazza’nın CEO’su Giuseppe Lavazza’nın enflasyon ve iklim değişikliği endişeleriyle kahve fiyatlarının artabileceğine dair açıklamalarının ardından, kahve fiyatlarında yükseliş görüldü. Gana’nın sabit kakao fiyatını artırması da sektörde hareketliliğe neden oldu.

ABD’de Intercontinental Exchange’de şeker ve pamuk fiyatları düşerken, kahve fiyatları yine yükseliş yaşadı. Kakaonun ton başına fiyatı ise haftayı artışla tamamladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir